מפקח בניה הוא אחד התפקידים החשובים ביותר בעולם הבניה, אולם למרות זאת עדיין עולים מדי פעם קולות ששואלים לגבי נחיצותו של איש המקצוע באתר הבניה. חשוב לומר כי מפקח בניה הוא האחראי בשטח ששומר על האינטרסים של היזם, בין אם מדובר על פרויקט מגורים גדול ובין אם מדובר על בניה של בית קרקע פרטי. יש לכך משמעות מאוד גדולה בכל הנוגע להתנהלות מול בעלי המקצוע השונים שבונים את הבית, בין אם מדובר על קבלן הבניה הכללי, בין אם מדובר על החשמלאי, האינסטלטור, הטייח או הצבעי. מפקח הבניה נמצא בכל יום לאורך כל שעות הפעילות ושומר שהכל נעשה על פי התכנית ועל פי התכנית בלבד, בהתאם להוראות ולהנחיות, על פי חוק ועוד.
אז צריך מפקח על הבניה?
מאחר ומדובר באיש מקצוע שתפקידו הוא לשמור על האינטרסים של היזם, צריך להבין מהן ההשלכות של הפעילות הזו בפועל:
- נוחות ויעילות – מפקח בניה הוא בעל נסיון רב בבניה ואדם שראה הרבה בחיים, ניסיונו הרב בתחום מאפשר לו לדעת בדיוק מה צריך לקרות בכל שלב ומהם התנאים המאפשרים מעבר לשלב הבא. מעבר לכך, הוא יכול להקל באמצעות הנוכחות. בעל הפרויקט לא צריך להיות נוכח במקום כל הזמן ואכן ניתן לסמוך על המפקח שיעשה את עבודתו נאמנה.
- האיכות הגבוהה ביותר – אין כאן אמירה גורפת, אולם לאור מקרים שמפורסמים מדי פעם, חשוב לדעת שתהליך הבניה מתבצע על הצד הטוב ביותר, ללא "עיגול פינות" וכמובן שהתהליך מתבצע בפיקוח מלא, ששומר על איכות העבודה יחד עם איכות החומרים הגבוהה ביותר.
- החיסכון הכספי – אמנם מפקח בניה עולה כסף בשכר, אך הוא מחזיר את ההוצאה הזו באמצעות חיסכון במקומות אחרים. הוא מכיר את ענף הבניה ויודע מתי קבלן המבקש סכומים נוספים עבור הוצאות לא תלויות ולא מתוכננות, עושה זאת שלא בתום לב. הוצאות על בניה יכולות לעלות כל הזמן מדי פעם יש הוצאת לא מתוכננות. המפקח מזהה את הנקודות הבעייתיות ושולט ביד רמה.
כל המידע בידיים טובות
חשוב לדעת כי מפקח הבניה הוא זה שאצלו מרוכז כל המידע והוא זה ששומר על המידע בכל מובן שהוא. באמצעות המידע שברשותו והידע המקצועי הוא יכול לעבוד על כל תהליך הבניה בהתאם לשלבים הנדרשים, יוצר את הקשר ופותר בעיות אקוטיות, אם כאלה צצות להן. בהחלט מדובר על איש אמון שמנהל.