הפשרת קרקע ז"א שינוי ייעוד הקרקע לשטח כמו למשל קרקע חקלאית שמשנים את ייעודה לקרקע חקלאית. תהליך זה של הפשרה הינו תהליך מורכב מאד הכולל הרבה שלבים זה בגלל שהשווי של אותו קרקע הולך להיות שונה , כמו למשל קרקע חקלאית המשמשת לגידול צמחיה וירקות השווי שלה קטן מאד יחסית לקרקע בנייה. לכן כדי לבצע את תהליך ההפשרה צרעך לעבור הרבה שלבים חשובים.
השלבים החשובים כדי לבצע הפשרה לקרקע הינם :
- התוכנית – בניית תוכנית מתאר מיוחדת של מבנים ומוסדות אשר ייבנו על אותה קרקע
- דיונים ואישורים- על מנת שקרקע תעבור הפשרה היא צריכה לקבל אישורים מהמועצה, העירייה והוועדה האיזורית שכל מחלקה תצטרך את האישור של המחלקות האחראיות לנושא.
- הפקעת חלק מהקרקע- צריך להפקיע חלק מהקרקע לכבישים או למוסדות ממשלתיים אחרים וזה בד"כ 40% מהקרקע
- שלב החלוקה- זהו שלב שבו שמאי מקרקעין מעריך את השווי שכל אחד מבעלי הקרקע מהו חלקו מאותה קרקע שהופשר לבנייה .
- הסכם- זהו השלב האחרון לפני תחילת תהליך הבנייה, בו כל אחד מבעלי הקרקע מגיע להסכם על מה יהיה חלקו מהקרקע, במידה וייבנו מבני דיור, מוסדות ציבוריים, בתים ושכונות וכו'… על בעלי הקרקע להחליט מה תהיה העדפתם אם לקבל חלק מהבניין ולהשכיר, לקחת את הכסף וזהו, לבנות בית פרטי צמוד קרקע ועוד..
בשנים האחרונות הודיעה הממשלה בעקבות החלטת בג"ץ כי לא ניתן להעניק לחקלאים פיצוי בקרקע מעבר לשוויה החקלאי. אך מצד אחר החליטה מועצת מקרקעי ישראל כי מי שישיב קרקע חקלאית תוך 60 ימים יקבל פיצוי מוגדל ב 50% מזה שקבע השמאי הממשלתי עבור זכויותיו בקרקע בנוסף, תהיה לו זכות לרכוש כ 20-25% מהשטח המיועד לבנייה במכרז.